@11, continuare din art 15; Scrisorile catre cele sapte Biserici, din Apocalipsa lui IOAN

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale



11.  continuare la art 15. Scrisorile catre cele sapte
                                                          Biserici
                               Apocalipsa lui IOAN
                      din Conferintele lui R.Steiner

                 ,... Sa trecem la comunitatea din Pergam. Aceasta reprezenta epoca in care omenirea s-a adaptat mai mult la lumea fizica, omul citea in stele secretele pe care spiritul le putea deslusi. Aceasta posibilitate s-a dat omului in a 3-a epoca de cultura. El actioneaza acum din propriul imbold. Avand o viata interioara, omul observa si lumea exterioara. Faptul ca acum este inzestrat cu suflet il face capabil sa studieze mersul stelelor si sa descopere legile geometriei. Este ceea ce se cheama "cercetarea prin cuvant" si acest lucru se exprima in Apocalipsa lui IOAN prin "sabia care iese din gura". Cel care inspira aceasta Scrisoare arata, prin aceasta, ca forta acelei epoci este cuvantul ascutit, taios, o sabie cu doua taisuri. Este cuvantul lui Hermes, al  preotilor din antichitate, cuvantul prin care fortele naturii si stelele erau explorate in vechiul sens, este cultura care s-a dezvoltat aici, pe plan fizic, datorita fortelor interioare, astral-sufletesti ale omului. Realizate sub aceasta veche forma, ea apare intr-adevar ca o  sabie cu doua taisuri, pentru ca atunci cunoasterea sapientiala se afla foarte aproape, si in mod primejdios, de linia care desparteau magia alba de magia neagra, se gasea intre calea care duce la mantuire si cea care duce la pieire. De aceea el spune ca acolo unde se afla reprezentantii acestei epoci se gasea si tronulSatanei.  Este o aluzie la tot ce ne poate indeparta de adevaratele teluri ale evolutiei, iar cultul lui Balaam nu este decat cultul magiei negre, cultul celor care "sfasie",
care distrug popoarele.  Distrugatori de popoare sunt magicienii negri, care nu lucreaza decat pentru binele lor propriu, egoist, ei distrug si devoreaza comunitatile si tot ce este viu in popor.  Dae exista si o parte buna a acestei culturi, este chiar faptul ca omul poate sa inceapa sa-si purifice si transfigureze corpul astral. Este ceea ce am putea numi " mana ascunsa " -  mana cereasca, adica tot ce este destinat lumii fizice sa fie transformat in mana cereasca, tot ce este pentru fiinta egoista sa fie transformat in realitate divina. Toate aceste simboluri arata ca omul isi purifica sufletul pentru a face din el un purtator purificat pentru acel element superior al fiintei sale, care este " Manas ".
Dar pentru a atinge acest stadiu, omul mai are de trecut prin epoca a-4-a de cultura, cand apare insusi Mantuitorul, CHRISTOS IISUS. Este comunitatea bisericii din Thyatira.
Acestei comunitati El i se arata ca " Fiul lui Dumnezeu ", acela care are ochi ca para focului, iar picioarele ca arama incinsa ( Apocalipsa cap 2, v.18 ). Acum se arata ca " Fiul lui Dumnezeu", acum el este conducatorul celei de a  -4- a epoci de cultura, cand omul ajunge sa coboare pana in strafundul lumii fizice, cand isi creeaza propria imagine in elementele exterioare ale civilizatiei. Este epoca de cultura cand  insasi divinitatea se face om, in trup, se face persoana umana, cand fiinta umana coboara ea insasi pana la acel nivel al personalitatii la care sculptura greaca prezinta insasi divinitatile individuale, cand aceasta personalitate umana se afirma pe plan istoric ca cetatean roman.
Aceasta epoca a primit in acelasi timp un impuls cu totul nou prin faptul ca insasi divinitatea apare sub forma umana.
 Omul coborat pe Pamant nu poate fi salvat decat de Dumnezeu insusi  venit  pe Pamant sub o forma umana. Eul uman din corpul astral, acel " Eu Sunt"  al omului avea nevoie de impulsul lui CHRISTOS IISUS.  Ceea ce pana atunci se manifestase numai ca germene, venise vremea sa apara acum in lumea exterioara, in istorie.  Fiul lui  Dumnezeu care de acum devine Conducator al viitorului, poate acum sa spuna:" Si toate comunitatile vor cunoaste pe "Eu Sunt" care cerceteaza inimile si cele dinauntru" (Apocalipsa, cap.2,v.23).
Accentul se pune acum pe " eu sunt", pe "eu", acest al 4-lea element al fiintei umane.
"Asa cum am primit de la Tatal Meu, Eu ii voi da Steaua diminetii"(Apocalipsa, cap2,v.28).
Ce inseamna aici "Steaua diminetii"?
Noi stim ca Pamantul trece in evolutia sa prin diferite stari sau stadii, pe care le-am numit Saturn,Soare,Luna, Terra ( Pamantul actual), Jupiter,Venus si Vulcan.  Sint denumirile conventionale, dar corecte, justificate.  Dar asa cum am mai spus, evolutia stadiului actual, Pamantul propriu-zis, se imparte in doua mari diviziuni, timpul lui Marte si timpul lui Mercur.
Exista intr-adevar o relatie misterioasa intre prima jumatate a evolutiei terestre si Marte, si, la fel, intre a doua jumatate a evolutiei terestre si Mercur. De aceea, se poate spune in loc d Terra , Marte-Mercur .  In felul acesta, se poate vorbi de  urmatoarele stadii : Saturn, Soare,Luna, Mercur- Marte, Jupiter, Venus.    Astrul a carei forta este preponderenta in faza a 2-a de evolutie a Pamantului este Mercur, steaua care reprezinta pentru noi forta preponderenta care ne conduce spre inaltimi , directia pe care omul trebuie acum sa o urmeze.
Am ajuns acum in momentul cand trebuie sa dezvalui un mic  secret, lucru pe care, nu-l puteam face decat acum.
In vechiul ocultism, dintr-o justificata precautie fata de cei care puteau utiliza in scopuri egoiste , revelatiile Misteriilor   , s-a recurs  la o mica diversiune, care purta numele de "masca". Se recurgea la exprimari indirecte, la termeni care disimulau faptele reale.
Esoterismul medieval nu putea insa sa recurga deccat la metode primitive. Asfel, in loc de Venus s-a spus Mecur si in loc de Mercur s-a spus Venus.
Intr-adevar, daca dorim sa vorbim in sens esoteric, cum a facut autorul Apocalipsei, trebuie sa numim planeta Mercur " Steaua diminetii". Prin aceasta denumire se intelegea Mecur. Am dat  eului tau directia care conduce spre inaltimi prin Steaua diminetii, prin Mercur.
In anumite texte din evul mediu veti putea gasi enumerarea planetelor din sistemul nostru planetar : Saturn, Jupiter, Marte, Terra, dupa care urmeaza(nu asa cum este un realitate),Venus, Mercur, ci invers, Mercur, Venus.  Iata explicatia versetului :"Asa cum Eu am primit de la Tatal Meu; si ii voi da Steaua diminetii "


                                                         continuarea in art 17


                                                                           domnita  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

@ Mazazin Online / pagina 3B

@Magazin Online / pagina 3A