@3, CONTINUARE la art.2, din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale



03,... continuare la art 02, din Conferintele 
                         lui R.Steiner
         Cuvant inainte la Apocalipsa lui Ioan


          ,.... La inceput omul traia printre zei si spirite si de aceea nu avea nevoie de religie.   Apoi omul a coborat pe Pamant si vechea constienta s-a metamorfozat, devenind cea actuala. El nu mai vede planand in spatiu culori si forme miscatoare, ci vede  culorile ca sunt suprapuse si imbraca suprafata lucrurilor  fizice. Dar concomitent, in masura in care a invatat sa-si indrepte simturile spre lumea exterioara, in aceeasi masura aceasta lume sensibila se trage ca un val care acopera si ascunde lumea spirituala, ca un fel de mare iluzie, ca marea Maya, si omul s-a vazut in situatia in care mesajele venite din lumea spirituala nu le primea decat prin acest val.
 In momentul acela religia a devenit pentru el o necesitate.
Exista si un stadiu intermediar intre perioada care a precedat constienta religioasa si cea a constientei religioase propriu-zise. In acest stadiu intermediar s-au format mitologiile, povestile si legendele tuturor popoarelor despre lumea spirituala.
Tot ce se spune in vechile mitologii si legende sunt ultimele amintiri de constienta prereligioasa. Traditia pastreaza ceea ce oamenii vazusera ei insisi in acele indepartate timpuri.  Aceasta stare intermediara de constienta s-a manifestat si sub alt aspect, chiar intr-o epoca in care oamenii erau deja inteligenti, chiar goarte inteligenti si care erau capabili sa contemple lumea spirituala, sa mai vada inca ceea ce altadata vedeau toti oamenii. Astfel s-a facut tranzitia catre o stare religioasa propriu-zisa caci omul a gasit mijloacele si caile de a-si dezvolta fiinta launtrica in asa fel ca a  putut din nou sa vada si sa contemple lumile din care coborase, lumi pe care el le contemplase altadata in acea straveche stare de constienta crepusculara.  Au aparut " initiatii"
Ce sunt  "initiatii"?  - Erau oameni care isi formasera propria interioritate sufleteasca si spirituala prin anumite metode, de asa maniera incat aveau din nou aptitudinea sa patrunda in lumea spirituala.    Initierea este ceva real ;  ea exista !     In fiecare suflet se afla in stare latenta forte si aptitudini suprasensibile. Exista pentru fiecare om un moment solemn cand aceste forte se trezesc.  Putem sa evocam  acest moment in sufletul nostru  , daca ne reprezentam  cum a fost evolutia umana.  Goethe spunea :" Privirea noastra merge inapoi spre un trecut foarte indepartat, cand corpul fizic al omului nu avea inca ochi sau urechi asa cum le are astazi.    Cu ajutorul fortelor solare, care actionau asupra sa, omul a putut sa-si formeze ochii in organismul sau fizic, s.a.m.d.
Despre prima etapa de initiere, unde conduce ea ? Cum se prezinta sufletului uman ?
Sa nu credeti ca aceasta evolutie consta numai in speculatii filozofice, elaborari de concepte subtile, de rafinamente intelectuale ci si prin imagini, prin imaginatiuni; caci omul creste acum intr-o ambianta spirituala creatoare de lumi si atunci isi da seama ca obiectele lumii sensibile, precis conturate, nu au decat o valoare relativa, sunt numai obiecte.
Initiatul invata mai intai prin imagini sa cunoasca si sa inteleaga, invata sa se inalte in lumea spirituala, constienta sa  sa devina mai mobila, sa inteleaga lumea sensibila ce ne inconjoara.  Acest stadiu de dezvoltare se numeste "constienta imaginativa " si permite din nou omului accesul  in lumea spirituala, dar, nu in mod nebulos; prin  aceasta constienta omul devine constient  de patrunderea sa in lumea spirituala. Astfel, omul face in felul acesta un pas inainte in evolutia sa deoarece are acum capacitatea sa cunoasca lumea spirituala in mod constient.
  Ceea ce  au experimentat si au aflat din lumea spirituala cei initiati s-a consemnat in vechile traditii si vechile  texte religioase ale omenirii, tot asa cum Euclid comunicat bazele geometriei.
Aceasta era  situatia in omenire pana la venirea celei mai mari entitati care a pasit pe Pamant, a lui CHRISTOS IISUS. Prin venirea Sa, un nou element patrunde in evolutie. Daca vrem sa ne facem o imagine clara in ce consta elementul esential nou pe care  omenirea l-a primit prin CHRISTOS IISUS, este necesar sa observam ca in toate sanctuarele de initiere precrestine omul era initiat astfel incat era necesara  izolarea  completa  a sa de evolutia restului omenirii si asupra sufletului sau se exercita o transformare care avea loc in cele mai secrete locuri.  Candidatul  era obligat sa fuga de lumea senzoriala pentru a  putea sa patrunda in lumea spirituala.  
 In prezent aceasta conditie  nu mai este necesara si aceasta se datoreaza venirii lui CHRISTOS IISUS pe Pamant. 
 Prin faptul ca  principiul lui CHRISTOS a patruns in omenire , fiinta centrala, punctul central al lumii spirituale s-a manifestat la un moment dat istoric intr-o fiinta umana pe acest Pamant. Aceasta inalta entitate este aceeasi pe care o asteptau multi, toti cei care ajunsesera la o viata religioasa  dezvoltata, care o contemplau in sanctuarele de initiere , toti cei care ieseau din lumea senzoriala pentru a patrunde in lumea spirituala. Fiinta despre care vorbim si pe care omul trebuie sa o considere ca fiind cea mai inalta, aceasta fiinta a patruns in istoria omenirii cu CHRISTOS IISUS.  Si cel care intelege ceva din  autentica Stiinta spirituala stie ca toate profetiile religioase facute inainte de venirea lui CHRISTOS nu sunt decat vestirea lui CHRISTOS IISUS.



                                                                                continuam in art.4


                                                                                                      domnita

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

@ Mazazin Online / pagina 3B

@Magazin Online / pagina 3A