@7, continuare de la art 6, Apocalipsa ca cel mai important document crestin, din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale



7.  continuare din art.6
            Apocalipsa, cel mai important document 
                                                          crestin
               din Conferintele lui R.Steiner
                                            17 iunie 1908

              ,....in secolul al 12-lea Apocalipsa incepuse sa fie interpretata de fiecare in parte dupa propria sa conceptie spirituala pentru ca nu mai aveau initiati printre ei, Era un fel de sentiment al spiritualitatii, dar cand isi imaginau o fiinta care sa vina pe nori, aveau o reprezentare grosolan senzoriala, care totusi presupunea si o  credinta in spiritualitate. In schimb, materialismul secolului al 19-lea nu mai avea aceasta credinta, nu mai putea concepe asa ceva. Ideile pe care un autentic materialist din secolul  al 19-lea si le forma in legatura cu Apocalipsa se pot caracteriza astfel : Nimeni nu poate sa prevada viitorul, pentru ca eu insumi nu o pot face. Ceea ce eu nu pot vedea sau prevedea, nici un altul nu o poate face. A vorbi de existenta unor initiati, nu este decat ramasita unor vechi superstitii. Nu exista initiati, nu exista decat cunoasterea la care eu insumi am putut ajunge. Cu mare greutate as putea face un pronostic pentru ce se va intampla in viitorii zece ani, dar nimeni nu va putea prezice ce se va intampla peste mii de ani.
Asadar, cine a scris Apocalipsa, daca a fost un om sincer, onest, nu a putut vorbi decat despre ce a vazut el insusi, dupa cum nici eu insumi nu cunosc decat ceea ce s-a petrecut in mod real si despre care exista documente.
Autorul Apocalipsei nu putea sa vada nimic altceva:Ce ar putea el,atunci,sa povesteasca?
Doar ce s-a petrecut pana la el. Prin urmare, este de la sine inteles ca in evenimentele relatate in Apocalipsa, in conflictele dintre lumea binelui, a cunoasterii, a frumosului si lumea uratului,a meschinariei si a rautatii, in aceasta opozitie dramatica nu este nimic altceva de vazut decat experienta proprie a acestui om,decat fapte deja petrecute. Asa vorbeste un materialist modern. El crede cu fermitate ca autorul Apocalipsei face o descriere asa cum ar face-o el insusi.  Care era pentru un crestin din primele secole lucrul cel mai oribil ?  Era  Fiara care se ridica impotriva puterii spirituale a crestinismului, impotriva adevaratului crestinism.  Din nefericire, numai putini oameni au inteles semnificatia ei, dar doar intr-o mica masura, au putut intelege coeziunea intregului.
                  In anumite scoli esoterice se practica o scriere cifrata, unele cuvinte care nu puteau fi comunicate in scriere obisnuita se exprimau prin cifre. La fel se exprima si unele din secretele profunde ale Apocalipsei, indeosebi anumite evenimente tragice, prin numarul 666.       Se stie ca cifrele trebuiau sa fie interpretate intr-o maniera deosebita, mai ales cand se atragea atentia in mod inistent, ca de pilda in cuvintele :" Aici este intelepciunea "   sau  
"Nmarul Fiarei este 666".  In asemenea cazuri, se stia ca cifrele trebuiau inlocuite cu anumite litere, pentru a afla semnificatia.     Cei care stiau aceasta regula, dar nu se pricepeau cum sa procedeze, dominati si de conceptia lor materialista, au inlocuit cifrele numarului 666 cu fel de fel de litere; s-a ajuns chiar, in unele cazuri, ca acest numar sa fie considerat ca se refera la Nero, sau  Cezar Nero.  Si astazi se mai poate citi, in carti consacrate comentariile asupra Apocalipsei, lucruri ca acestea :  Inainte vreme oamenii erau atat de inapoiati, incat ei vedeau fel de fel de secrete in pasajele referitoare la numarul 666,  astazi problema este rezolvata.  Se stie cu certitudine ca este vorba pur si simplu de Nero, de Cezar Nero.  Este foarte limpede ca Apocalipsa a fost scrisa dupa domnia acestuia si ca autorul a vrut sa spuna ca Nero aparea ca Antichristul, iar relatarea sa dramatica evoca de fapt evenimente petrecute cu mult inainte, amplificandu-le. Este de ajuns sa cercetam aceste evenimente si vom afla neaparat ce a vrut sa spuna autorul Apocalipsei.            In Asia Mica, au avut loc, in acea vreme, cutremure de pamant, in timpul persecutiilor lui Nero impotriva crestinilor. Iar asa - zisa desfacere a "Pecetilor" ca si sunetele "Trambitilor" nu sunt altceva decat o aluzie la aceste cutremure de pamant.   Se vorbeste de asemenea de o invazie de lacuste si tocmai in acea epoca, in timpul domniei lui Nero si al persecutiilor impotriva crestinilor, a avut loc o invazie de lacuste.  Autorul Apocalipsei vorbeste, deci, despre aceasta. 
    Iata cum secolul 19-lea a reusit sa dea o semnificatie materialista celui  mai profund document crestin;   nu s-a vazut in acesta decat  numai ce s-ar fi putut afla printr-o observatie materialista a lumii.  Am spus toate acestea pentru a demonstra pana la ce punct a putut sa fie gresit inteles si interpretat  acest document,cel mai profund si cel mai important al crestinismului esoteric.
                                   Sa lasam acum pentru mai tarziu partea istorica a Apocalipsei pana in momentul cand vom fi inteles adevarata sa semnificatie, adica pana la ultima conferinta din acest ciclu. 
   Pentru cine este familiarizat cat de putin cu antroposofia, nu poate fi vorba de niciun fel de indoiala asupra caracterului profund esoteric al Apocalipsei,care se dezvaluie de la primele cuvinte.
Sa ne amintim :  cel de la care ne parvine continutul acestui document a fost rapit in duh si purtat in singuratatea unei insule, in atmosfera careia era impregnata dintotdeauna o spiritualitate sacra; era un loc de Misterii antice.
Asadar, autorul a fost dus acolo in spirit si, deci, ceea ce spune si scrie a fost perceput cu spiritul.
Aceasta trebuie sa ne fie de la inceput dovada ca ceea ce este scris este rodul unei stari de constienta superioara, pe care un om o poate dobandi prin dezvoltarea facultatilor creatoare ale sufletului, adica prin  initiere.
                        Ceea ce in lumea sensibila nu se poate nici vedea, nici auzi, ceea ce nu se poate percepe cu simturile, se afla aici, in aceasta asa-zisa "descoperire secreta",aceasta revelatie a  Sfantului IOAN sub  singura forma prin care crestinismul putea sa comunice lumii.
                  Descrierea unei initieri, a unei initieri crestine o avem in Apocalipsa lui IOAN. 
                 Sa aratam foarte pe scurt ce este de fapt o initiere.  
                 Vom observa mai profund aceasta tema, aceasta intrebare:
                                                                                                                  In ce consta initierea??
                 Vom studia, de asemenea,tot mai temeinic raportul care exista intre initiere si 
                                                                                                            continutul  Apocalipsei
Dar mai intai vom arata in linii generale, ca o schita in carbune,ce este INITIEREA,pentru ca apoi sa trecem si  la o descriere amanuntita.
INITIEREA  este dezvoltarea fortelor care exista latent, intr-o stare de somnolenta, in sufletul fiecarui om. Pentru a ne face o imagine despre ce se petrece in realitate, este necesar ca mai inainte de orice sa ne reprezentam cat mai exact care este constienta omului obisnuit, normal, in prezent ;  in felul acesta ne vom da seama prin ce se deosebeste de constienta unui initiat.  Cum este constienta omului normal in zilele noastre ?  Este scimbatoare, variaza in functie de cele doua stari alternative si diferite prin care trece omul in cursul unei zile, starea de veghe din timpul zilei si starea de somn din timpul noptii.
Constienta pe care o avem ziua, in stare de veghe, ne permite sa percepem obiectele care ne inconjoara, sa le lega intre ele cu concepte, care nu se pot forma decat cu ajutorul unui organ fizic, care este creierul.       In schimb noaptea, in timpul somnului, corpul astral si eul se desprind de elementele inferioare ale entitatii umane, de corpul fizic si de corpul eteric, si prin aceasta insesi obiectele materiale din preajma sa cad intr-o totala obscuritate pentru constienta omului, cufundat pana la trezire nu numai in aceasta obscuritate, dar si intr-o stare pe care o putem califica drept inconstienta totala.
In jurul fiintei umane exista, in timpul somnului, o obscuritate completa pentru constienta sa.
Aceasta pentru ca in  prezent corpul astral are o astfel de alcatuire ca nu poate, prin faptele proprii, percepe nimic din tot ce il inconjoara.   Are nevoie de anumite instrumente, care sunt organele senzoriale ale corpului fizic. De aceea, numai dimineata, cand se reintegreaza in corpul fizic, se poate sluji de aceste organe.
De ce corpul astral nu percepe nimic in timpul somnului, cand se afla in lumea spirituala ??
Pentru ce nu vede nimic ?    -  Este aceeasi cauza care face ca un corp fizic sa nu perceapa nici culori, nici sunete, daca este lipsit de ochi si de urechi. Corpul astral nu are organe proprii pentru a percepe in lumea astrala. Corpul fizic era in aceeasi situatie, fata de lumea fizica, la inceputul evolutiei terestre ;  el nu avea inca ochi si urechi, acestea au fost formate si modelate in el, mai tarziu.  Elementele si fortele exterioare i-au format ochii si urechile, si lumea, pana atunci invizibila pentru el, i s-a  revelat.
                                                                    Corpul astral se afla in prezent in aceeasi situatie in care se afla,la inceputul evolutiei, corpul fizic.
Sa presupunem acum ca si corpul astral, la randul sau, ca si cel fizic altadata, poate fi prelucrat incat sa i se creeze organe adevarate, asa cum s-a intamplat, in decursul evolutiei, cu corpul fizic, caruia i s-au format ochi, prin actiunea directa a luminii soarelui, si urechi, prin actiunea eterului de sunet din Univers asupra masei inca fluide a corpului fizic uman.
Deci, daca un om vrea sa devina clarvazator, trebuie sa inceapa prin a-si prelucra corpul astral, sa-l modeleze asa cum face sculptorul cu bulgarele de lut.
Corpului astral trebuie sa i se modeleze oeganele necesare.
In toate timpurile, acest proces de modelare se petrecea in scolile de initiere, in locurile de Misterii.  Acolo se prelucrau si se modelau organe in corpul astral.
In ce consta insa aceasta munca de modelare a organelor in corpul astral ?  S-ar putea crede ca ar fi nevoie sa aducem acest corp in fata noastra, oarecum sa-l exteriorizam, mai inainte de a i se putea prelucra organele.  S-ar putea chiar spune : Daca as putea extrage corpul astral pentru a-l avea in fata, atunci as putea sa-i modelez organele. Nu ar fi nicidecum o metoda buna si, in orice caz, nu cea pe care trebuie sa o practice initierea moderna.  Sigur, un initiat care a dobandit capacitatea de a trai in lumile spirituale ar putea sa actioneze asupra unui om si noaptea, in timpul somnului, cand corpul astral este desprins, sa modeleze in acest corp organele necesare, ca un sculptor.  Dar aceasta metoda ar insemna sa actioneze fara voia acelui om, sa intervina cu brutalitate in sfera de libertate a aceluia, sa lucreze fara ca acela sa stie ceva, fara sa fie constient de actiunea care se desfasoara asupra lui.  Vom vedea de ce, inca de mai mult timp si mai ales acum in epoca moderna, aceasta metoda nu trebuie in nici un caz aplicata.    De aceea in scolile esoterice, cum ar fi scoala lui Pitagora sau scolile vechiului Egipt se evita ca initiatii sa lucreze din exterior asupra corpului astral cand acesta era desprins de corpul fizic si de corpul eteric al celui care urma sa fie initiat.      Acest lucru trebuia de la inceput sa fie cu totul exclus.
Primul pas spre initiere se pregateste in lumea fizica, obisnuita, in aceasta lume in care omul are perceptii cu ajutorul simturilor fizice. Dar atunci cum trebuie procedat, pentru ca, dupa cum se stie, tocmai perceptia fizica pe care  omul a dobandit-o in cursul evolutiei terestre, a acoperit cu un voal lumea spirituala, pe care inainte o putea vedea, chiar daca printr-o constienta incetosata.
Cum se poate, deci,exercita asupra corpului astral o actiune pornind din lumea sensibila ??


                                                                      continuam la punctul 8

                                                                                            domnita 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

@ Mazazin Online / pagina 3B

@Magazin Online / pagina 3A